ام اس یک بیماری غیر قابل پیش ‌بینی است که بر روی هر فرد تأثیرات متفاوتی می‌گذارد.

بیشتر مواقع کیفیت زندگی فرد می‌تواند بهتر شود، در صورتیکه بر جنبه‌های قابل تغییر سلامتی فرد توجه بیشتری شود.

سلامتی شما، به میزان قابل توجهی به آنچه که شما در هر وعده غذایی در ظرف خود می‌ریزید، بستگی دارد، بنابراین رژیم غذایی به عنوان یک عامل قابل تغییر می‌تواند تحت کنترل شما باشد.

مدیریت تغذیه‌ای در بیماری ام اس

الف) هدف مندی برای لاغر شدن:

داشتن وزن مناسب را به عنوان یک هدف همیشه مد نظر داشته باشید دلایل بسیاری وجود دارد که فرد مبتلا به ام اس دچار کاهش وزن و یا افزایش وزن گردد – همان داستان همیشگی کنترل وزن که برای هر فردی ممکن است پیش آید.

مراقب کالری دریافتی خود باشید و به طور منظم ورزش کنید کالری یک مقیاس اندازه‌گیری انرژی ذخیره شده در کربوهیدراتها، چربیها و پروتئینهای موجود در مواد غذایی است.

مقداری ازانرژی دریافتی که مورد استفاده بدن قرار نمی‌گیرد، بصورت چربی ذخیره می‌شودو با گذشت زمان باعث افزایش وزن می‌شود.

فعالیت فیزیکی و تغذیه مناسب به عنوان ۲ شریک بسیار عالی در کنترل وزن باید باهم همکاری داشته باشند فعالیت فیزیکی به تنهایی برای سوزاندن کالری مؤثر نیست. به نکات زیر توجه داشته باشید:

– از حداکثر قدرت عضلانی خود بهره بگیرید، یا اینکه آنها را قوی کنید، البته این بستگی به نوع برنامه ورزشی شما دارد.

– تحمل و توان خود را افزایش دهید.

– میزان حرکت و انعطاف پذیری خود را افزایش دهید.

– قلب خود را قوی کنید.

– احساس خستگی را کاهش دهید.

– علائم افسردگی را به حداقل برسانید.

– عملکرد روده‌ها و مثانه خود را در وضعیت مناسبی نگه دارید.

– از توده استخوانی که متحمل وزن شما می‌باشد محافظت کنید.

– میزان تحریک پذیری و آسیب پوست خود را به حداقل برسانید.

مواد غذایی پرچرب ومقادیر کنترل نشده غذاها منجر به افزایش وزن می‌شوند. مواد غذایی پرچرب مقدار کالری بیشتری دارند.

بنابراین برای کنترل کالری دریافتی، به مقدار متعادل از چربیها استفاده کنید و مراقب مقدار غذایی که می‌خورید باشید. شاید لازم باشد برای اینکه مقدار کمتری غذا بخورید، از یک ظرف یا بشقاب کوچکتر استفاده کنید.

ب) اصول سلامتی و تغذیه سالم را بنا کنید:

تغییر به سمت یک تغذیه خوب به برنامه‌ریزی، توجه و در بعضی موارد به نو‌آوری نیازمند است.
سازمان کشاورزی ایالات متحده در مورد هرم غذایی راهنمائیهای مفیدی را ارائه می‌دهد.
هربخش هرم غذایی می‌تواند انتخابهای متعددی را بسته به نیازتان در اختیار شما قرار دهد.

– غلات کامل مثل گندم باسبوس، برنج قهوه‌ای، جوی دو سر و ذرت کامل را در برنامه غذایی خود قرار دهید، زیرا باعث می‌شوند که کربوهیدرات رژیم غذایی تان محتوی فیبر باشد. یک واحد از این گروه تقریباً ۷۰ کالری انرژی دارد، یک واحد از این گروه معادل ۲/۱ لیوان برنج یا ماکارونی پخته و یا ۱ برش نان است.

– سعی کنید ۵ واحد از گروه سبزیجات و میوه‌ها در هر روز استفاده کنید. حداقل ۳ واحد از سبزیجات و ۲ واحد از میوه‌ها مصرف کنید. ۱ واحد از میوه‌ها معادل ۱ میوه متوسط، یا ۲/۱ لیوان میوه خردشده یا کمپوت میوه، یا ۴/۳ لیوان (۶ اونس) آب میوه تازه است. سعی کنید اغلب از سبزیجات برگ سبز تیره و میوه‌های رنگی استفاده کنید.

– از پروتئینها و فرآورده‌های لبنی کم چرب استفاده کنید׃ شامل گوشت گوسفند کم چرب ،مرغ، ماهی، فرآورده‌های لبنی بدون چربی یا کم چربی، انواع لوبیاهای خشک، tofu و سایر منابع پروتئینی گیاهی.

ث) انتخابهای آگاهانه و معقولانه داشته باشید:

راههای بسیاری وجود دارد تا با کمک آنها بتوانید هرم غذایی مخصوص به خود را بسازید. در مورد چربی، شکر و سدیم دقت داشته باشید.

– مصرف چربیها خصوصاً چربیهای اشباع را متعادل کنید. تعادل در مصرف آنها نه تنها میزان کالری دریافتی بلکه خطر بیماریهای مزمن مثل بیماریهای قلبی و سکته مغزی را کاهش می‌دهد.

– از روغنهای گیاهی به جای چربیهای جامد مثل کره و مارگارین سفت استفاده کنید.

– پوست مرغ را در هنگام استفاده از آن جدا کنید.

– برچسب تغذیه‌ای روی محصولات می‌تواند به شما کمک کند تا از مقدار چربی ماده غذایی آگاهی یابید و یا مواد غذایی را انتخاب کنید که سدیم و کلسترول کمتری دارند.

– گاهی اوقات از مصرف شیرینیها لذت ببرید، اما اجازه ندهید که مصرف نوشیدنیهای غیر الکلی و شیرینیها شما را از خوردن مواد غذایی که به آنها نیاز دارید، باز دارند.

– به منظور کاهش دریافت نمک یا سدیم از چاشنیها، ادویه‌ها و سسهای کم سدیم و یا سبزیجات استفاده کنید.

– اگر از نوشیدنیهای الکلی استفاده می‌کنید، به یادداشته باشید که آب و سایر نوشیدنیهای بدون کافئین انتخاب اول شما می‌باشند.

با چالشهایی که به دلیل تغییر رژیم غذایی موجود می‌آیند، روبرو شوید:

تغذیه خوب مراحل الف و ب و ث را دنبال می‌کند. اما به یادداشته باشید که تغذیه فقط غذا نیست، بلکه سایر جنبه‌هامثل احساسات، فرهنگ و جامعه را نیز شامل می‌شود.

تغییر عادتهای غذایی به دلیل نوع و نحوه غذایی که می‌خوریم، بسیار مشکل است. بنابراین بهترین توصیه برای مبتلایان به MS پیروی از دستوراتی است که به همه افراد توصیه می‌شود. یعنی از یک رژیم کم چرب که محتوی غلات، میوه‌ها و سبزیجات متنوع و مواد غذایی با پروتئین بالا است، پیروی کنید.

سعی کنید که فعالیت فیزیکی و دریافت کالری خود را متعادل کنید.

تصمیم‌گیری برای ایجاد تغییرات اولین قدم است اما تغییرات نباید یک شبه اتفاق بیفتند. ابتدا تغییراتی را که آسان به نظر می‌رسند؛ انجام دهید و سپس مرحله به مرحله پیش بروید. به نکات زیر توجه داشته باشید:

– واقع بین باشید. تغییرات کوچک را با گذشت زمان انجام دهید. قدمهای کوچک بهتر از یک گام بزرگ کارایی دارد.

– شجاع باشید. مزه‌های جدیدی را با خوردن غذاهای جدید تجربه کنید. کتابهای آشپزی بسیاری وجود دارند که در آنها دستورالعملهای متفاوتی برای تهیه غذاهای کم چرب ارائه شده است. استفاده از آنها می‌تواند به شما ایده بدهد.

– انعطاف پذیر باشید. آنچه را که می‌خورید با میزان فعالیت فیزیکی خود در فاصله زمانی مشخصی تطبیق دهید. در طول یک روز این کار را انجام ندهید.

– از آنچه که می‌خورید لذت ببرید. همه غذاهای مورد علاقه خود را از لیست خود خط نزنید. شما می‌توانید گاه گاهی به مقدار کم از آنچه که مورد علاقه شماست، بخورید.

– فعال باشید. فعالیتهایی را انتخاب کنید که از آنها لذت می‌برید و مناسب وضعیت شما در بقیه عمرتان می‌باشند.

مبتلایان به ام اس حتما ورزش کنند:

تمرینات آئروبیک میزان ضربان قلب و تنفس را بالا می‌برند و وضعیت قلبی – عروقی را بهبود می‌بخشند. سایر ورزشها قدرت و انعطاف ‌پذیری شما را افزایش می‌دهند. مثلاً، تمرین با انواع وزنه‌ها باعث افزایش قدرت و بهبود سلامتی استخوانها می‌گردد. ورزشهایی مثل یوگا و نرمشهای سبک انعطاف ‌پذیری را بهتر می‌کنند.

– با پزشکتان در مورد ورزشی که انجام می‌دهید، وزن ایده‌آل و نیازهای ویژه خود مشورت کنید. در صورت نیاز، در مورد برنامه ورزشی خود بایک فیزیوتراپیست مشورت کنید.

– در فعالیتهایی که می‌توانید به طور مستمر آنها را انجام دهید شرکت کنید، این امر، به برنامه کاهش وزن شما نیز کمک خواهد کرد.

– اگر تابحال ورزش نکرده‌اید، ابتدا با میزان کم و به صورت کوتاه مدت ورزش کنید و هنگامیکه بدنتان سازگار شد، میزان و مدت آن را افزایش دهید.

– گرمای زیاد و فعالیت بیش از حد، به طور موقت می‌توانند خستگیام اس و سایر علایم این بیماری را تشدید کنند. قبل، طی و بعد از فعالیت و یا ورزش به مقدار کافی مایعات بنوشید. ورزشهایی که در آب خنک انجام می‌شوند را دنبال کنید و یا اینکه در فضاهایی که سیستم تهویه هوای خنک دارند ورزش کنید. استفاده از یک زیرپوش یا دستمال گردن خنک و مرطوب باعث می‌شود که دمای بدنتان درحد مناسبی قرار گیرد.

– سعی کنید به صورت گروهی ورزش کنید تا انگیزه کافی برای ادامه فعالیت خود داشته باشید.

هدف شما از غذا خوردن تأمین نیازهای خاص تغذیه‌ای باشد:

تغذیه خوب برای همه افراد ضروری است اما مبتلایان به ام اس ممکن است نیازهای ویژه‌ای داشته باشند. علائم MS و داروهای مصرفی می‌توانند بر وضعیت تغذیه شما اثر بگذارند. با پزشک یا پرستارتان در مورد خشکی دهان، خستگی، و سایر علائمی که با خوردن تداخل می‌کنند مشورت کنید. علائم ام اس می‌تواند میزان فعالیت و حرکت را کاهش دهد.

اگر عادات غذایی شما مثل قبل است در حالیکه میزان فعالیت و حرکتتان کاهش یافته است، بالارفتن وزن طبیعی است. اضافه وزن می‌تواند خستگی را افزایش دهد و میزان حرکت شما را محدودتر کند و همچنین سیستم قلب و عروق ودستگاه تنفسی شما را به زحمت اندازد و خطر بیماریهای مزمن را افزایش دهد.

کاهش وزن بیش از اندازه هم می‌تواند سلامتی شما را به مخاطره اندازد،بویژه اگر به دلیل فقدان اشتها یا خستگی باشد، که هردو عامل می‌تواند دریافت غذا را محدود کنند. شما باید نیازهای تغذیه‌ای روزانه خود را دریافت کنید تا بدنتان توانایی مبارزه با عفونتها را داشته باشد.

خستگی را مدیریت کنید:

هر فردی ممکن است احساس خستگی کند، اما بعضی از انواع خستگی مثل خستگی عصبی – عضلانی، خستگی مربوط به افسردگی، و حالت سستی بیماری ام اس می‌تواند مختص مبتلایان به ام اس باشد.

این نوع از خستگی‌ها با داروها و روشهای متفاوت قابل درمان است. در اینجا به نکات مفیدی اشاره می‌کنیم تا زمانیکه خستگی برای شما مشکل آفرین است، بتوانید نیازهای تغذیه‌ای خود را تأمین کنید:

– اگر اشتهای شمابه غذا کم است به جای ۳ وعده از ۵ یا ۶ وعده غذایی ولی به مقدار کم استفاده کنید.

از خوردن غذاهایی که ارزش تغذیه‌ای کمی دارند اجتناب کنید. در یخچال و کابینت آشپزخانه مواد غذایی سالم ذخیره کنید مثل کراکرهای کم چرب، کره بادام زمینی، خشکبار یا کشمش، قوطی‌های کوچک آب میوه، ماست و پنیرهای کم چرب یا بدون چربی و یا بسته‌های آماده از سبزیجات خام خرد شده و یا سالادهای آماده بسته بندی شده.

– لیست رستورانهایی را تهیه کنید که می‌توانند برای شما غذاهای سالم تهیه کنند.

– غذاهایی را تهیه کنید ودر فریزر ذخیره کنید تا در صورت نیاز به سرعت و به راحتی مورد استفاده شما قرار گیرند.

در هنگام خرید و پخت غذا انرژی خود را حفظ کنید:

– قبل از اینکه سری به مغازه بزنید یک لیست خرید تهیه کنید.

– مواد غذایی اصلی را که به طور منظم از آنها استفاده می‌کنید خریداری کنید.

– هنگامیکه غذا می‌پزید بیشتر از نیاز خود تهیه کنید تا بتوانید آنرا در فریزر گذاشته و در موقع نیاز از آن استفاده کنید.

– سبزیجات آماده از قبیل خرد شده باعث می‌شوند که زمان آماده کردن غذا کاهش یابد و انرژیتان ذخیره شود.

– زمانیکه انرژی شما کم است و احساس خستگی می‌کنید می‌توانید از ظروف غذای یکبار مصرف استفاده کنید.

– شما می‌توانید از یک کارشناس کاردرمانی در چیدمان مجدد آشپزخانه خود کمک بگیرید تا در هنگام تهیه و پخت غذا انرژی کمتری مصرف کنید و کمتر احساس خستگی کنید.

www.fa.parsiteb.com


موضوعات مرتبط: تغذیه
برچسب‌ها: گروه پروانه های نارنجی نارنجی پروانه ها ام اس تغذیه

تاريخ : پنج شنبه 29 خرداد 1399 | 14:16 | نویسنده : گیتا منصوری |

از مضرات نوشابه برای مبتلایان به ام اس چه می دانید؟

به منظور بررسی مضرات نوشابه برای مبتلایان به ام اس شرکت کنندگان در یک مطالعه پرسشنامه‌ ای را در مورد رژیم غذایی خود تکمیل کردند. سپس میزان شباهت رژیم آن ‌ها با رژیم غذایی DASH (دش) بررسی شد.
رژیم غذایی DASH معمولاً به منظور کاهش فشارخون به افراد مبتلا به فشارخون بالا توصیه می ‌شود. در این رژیم غذایی به مصرف میوه ‌ها، سبزیجات، غلات کامل، لبنیات کم چرب، گوشت لخم، مرغ، ماهی، مغزها و حبوبات تاکید شده و مصرف غذاهای حاوی نمک، قند و چربی اشباع محدود می ‌شود.
از آنجاکه پیروی از رژیم غذایی DASH با کاهش خطر ابتلا به سایر بیماری‌ ها از جمله دیابت و بیماری قلبی – عروقی نیز مرتبط است، محققان تصیم گرفتند تاثیر آن را بر روی مبتلایان به ام اس بررسی کنند.
با توجه به میزان مصرف نوشابه ها شرکت کنندگان به ۵ گروه تقسیم شدند. بیشترین میزان مصرف مربوط به گروهی بود که به طور میانگین هر روز با مصرف این نوشیدنی ‌ها ۲۹۰ کیلوکالری انرژی دریافت می‌ کردند (معادل ۲ قوطی نوشابه). در مقابل این گروه افرادی قرار داشتند که به ندرت از این نوشیدنی ‌ها مصرف می‌ کردند.
نتایج نشان داد به طور کلی ارتباطی بین رژیم غذایی افراد و میزان پیشرفت بیماری وجود ندارد. اما در افرادی که نوشابه بیشتری مصرف می‌ کردند در مقایسه با کسانی که به ندرت از آن‌ ها استفاده می ‌کردند احتمال پیشرفت بیماری و بروز ناتوانی شدید ۵ برابر بیشتر بود.
اگرچه نتایج این مطالعه در مورد مضرات نوشابه برای این بیماران باید با انجام تحقیقات بزرگتر تائید شود، اما با توجه به اینکه نوشیدنی ‌های شیرین فاقد ارزش غذایی خاصی هستند توصیه می ‌شود افراد مبتلا به ام اس از مصرف آن ها خودداری کرده یا مصرف آن ها را به حداقل برسانند.
مطالعه دیگری که در سال ۲۰۱۸ میلادی در مورد مضرات نوشابه انجام و در مجله Clinical Journal of the American Society of Nephrology منتشر شد نشان داد که مصرف بیش از حد این نوشیدنی ها احتمال ابتلا به بیماری مزمن کلیه را ۶۱ درصد افزایش می دهد.
با توجه به نتایج تحقیقات انجام شده بهترین نوشیدنی برای حفظ سلامتی آب است. آب فاقد کالری است و نوشیدن آب کافی از بروز بسیاری از بیماری های جسمی و ذهنی پیشگیری می کند. هر چقدر میزان فعالیت بدنی روزانه بیشتر و اندازه بدن بزرگتر باشد بدن به آب بیشتری نیاز خواهد داشت.

www.novindiet.com


موضوعات مرتبط: تغذیه
برچسب‌ها: گروه پروانه های نارنجی نارنجی پروانه ها ام اس نوشابه مضرات

تاريخ : یک شنبه 25 خرداد 1399 | 22:31 | نویسنده : گیتا منصوری |

مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس (MS) یک بیماری خود ایمنی است که سیستم اعصاب مرکزی را تحت تاثیر قرار می ‌دهد. در بیماری های خود ایمنی سیستم ایمنی به اشتباه به بخش هایی از بدن حمله می کند. نتایج تحقیقی که در مورد خواص کاکائو انجام و در مجله Journal of Neurology منتشر شده نشان می دهد فلاونوئیدهای موجود در کاکائو به کنترل علائم این بیماری کمک می کنند.

آشنایی با بیماری ام اس (MS):

در بیماران مبتلا به ام اس سیستم ایمنی بدن به بافت های عصبی سالم حمله می کنند. در نتیجه میلین از بین می رود. به همین علت در روند انتقال پیام های عصبی بین مغز و سایر قسمت های بدن اختلال ایجاد می شود. میلین که پوشش رشته های عصبی است از اعصاب محافظت کرده و در انتقال سیگنال های الکتریکی نقش دارد.
در سراسر جهان بیش از ۳ میلیون نفر به بیماری ام اس مبتلا هستند. این بیماری در هر دو جنس مشاهده می شود، اما شیوع آن در زنان در مقایسه با مردان بیشتر است. رایج ترین سن ابتلا به این بیماری محدوده سنی ۲۰ تا ۵۰ سالگی است. ام اس در سفید پوستان بیشتر مشاهده می ‌شود.
تاثیر ام اس در هر شخص متفاوت بوده و هر بیمار ممکن است فقط برخی از علائم را تجربه کند. شدت آسیب و نوع عصب آسیب دیده در بروز علائم بیماری مولتیپل اسکلروزیس نقش دارد. علائم این بیماری عبارتند از: ضعف عضلانی، بی ‌حسی، سوزن سوزن شدن بخش ‌هایی از بدن، درد مزمن، اختلال در بینایی، دو بینی اختلال در حفظ تعادل و هماهنگی، خستگی و اختلال در تمرکز.
پزشک به منظور تشخیص این بیماری سابقه پزشکی بیمار را بررسی می کند. سپس برای تشخیص دقیق تر دستور انجام MRI و گرفتن مایع مغزی نخاعی از محل ستون فقرات را می دهد. ممکن است آزمایشات دیگری نیز انجام شود تا از عدم ابتلای فرد به سایر بیماری های مشابه اطمینان حاصل شود.
در حال حاضر، بیماری ام اس درمان قطعی ندارد. با این حال، علائم بیماری به کمک برخی از داروها یا سایر روش‌ های درمانی کنترل می شود. تحقیقات نشان داده که پیروی از یک رژیم غذایی سالم می تواند هم در پیشگیری از این بیماری و هم در کنترل علائم آن نقش داشته باشد.

 

رژیم غذایی غربی احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می ‌دهد. ویژگی این رژیم غذایی مصرف زیاد لبنیات پرچرب، گوشت قرمز و گوشت های فرآوری شده و مصرف ناکافی سبزیجات، میوه‌ ها، غلات کامل و لبنیات کم چرب است. محققان می گویند در افرادی که تغذیه سالمی دارند احتمال بروز این بیماری ۵۰ درصد کمتر است.
در سال ۲۰۱۷ در مجله Neurology مطالعه ای منتشر شد که نتایج آن نشان می‌ داد در مبتلایان به بیماری ام اس که رژیم غذایی شان سرشار از غلات کامل، حبوبات، میوه ها و سبزیجات است احتمال بروز مشکلات جسمی شدید کمتر است. همچنین سبک زندگی سالم احتمال بروز درد، افسردگی و خستگی را در این بیماران کاهش می ‌دهد.
یکی از مهم ترین مواد مغذی برای مبتلایان به ام اس ویتامین D است. دریافت کافی این ویتامین برای مبتلایان به این بیماری بسیار سودمند است. ویتامین D در برخی مواد غذایی یافت می شود، اما بیشتر آن در بدن توسط نور خورشید ساخته می‌ شود. حفظ ویتامین D خون در محدوده طبیعی احتمال ابتلا به MS را کاهش می دهد.

خواص کاکائو و کاهش احساس خستگی در مبتلایان به بیماری ام اس:

شکلات تلخ حاوی ۷۰ تا ۸۵ درصد کاکائو است. بخش مهمی از خواص کاکائو به وجود فلاونوئید در آن مرتبط است. فلاونوئیدها در میوه‌ ها، سبزیجات و چای نیز وجود دارند. این ترکیبات خاصیت ضد التهابی، ضد دیابت و ضد سرطان داشته و از اعصاب محافظت می‌ کنند.
نتایج یک مطالعه قدیمی نشان می ‌دهد مصرف روزانه ۴۵ گرم شکلات تلخ می ‌تواند برای مبتلایان به سندرم خستگی مزمن مفید باشد. به همین علت گروهی از محققان با بررسی خواص کاکائو تاثیر مصرف آن را در بهبود خستگی در مبتلایان به بیماری ام اس بررسی کردند.
در این مطالعه ۴۰ بیمار مبتلا به ام اس عودکننده- فروکش کننده و خستگی به ۲ گروه تقسیم شدند. به مدت ۶ هفته گروهی از شرکت کنندگان یک لیوان نوشیدنی غنی از فلاونوئید و حاوی پودر کاکائو و گروه دیگر یک نوشیدنی حاوی مقادیر کم فلاونوئید دریافت کردند.
محققان مشاهده کردند مصرف نوشیدنی حاوی کاکائو با کاهش ۴۵ درصدی احساس خستگی همراه بود. همچنین این افراد درد کمتری را گزارش نمودند. نتایج این مطالعه نشان می‌ دهد که راهکارهای تغذیه ‌ای می ‌توانند خستگی را در مبتلایان به بیماری ام اس کاهش داده و کیفیت زندگی آن ‌ها را ارتقاء دهند.

novindiet.com


موضوعات مرتبط: تغذیه
برچسب‌ها: گروه پروانه های نارنجی نارنجی پروانه ها ام اس کاکائو

تاريخ : یک شنبه 25 خرداد 1399 | 22:21 | نویسنده : گیتا منصوری |

ویتامین D به کمک نور خورشید در پوست ساخته می‌شود. همچنین این ویتامین در برخی مواد غذایی مانند ماهی، زرده تخم‌مرغ، لبنیات غنی شده و مکمل‌های غذایی یافت می‌شود.
مطالعات گذشته نشان داده‌اند که در بیماران مبتلا به بیماری‌های نورودژنراتیو (تخریب کننده عصب) میزان ویتامین D خون در مقایسه با افراد سالم کمتر است. بنابراین، این فرضیه ایجاد شده که افزایش میزان این ویتامین (به کمک نور خورشید و یا دریافت مکمل) می‌تواند سودمند باشد. اعتقاد عمومی بر این است که مصرف مکمل ویتامین D می‌تواند خطر ابتلا به این بیماری‌ها و یا روند پیشرفت آن‌ها را کاهش دهد.
نتایج یک مطالعه جدید که در مجلهNutritional Neuroscience منتشر شده نشان می‌دهد که ویتامین D از ابتلا به بیماری‌های نورودژنراتیو مانند مولتیپل اسکلروز یا ام اس (MS)، بیماری پارکینسون، بیماری آلزایمر و سایر بیماری‌های مغزی جلوگیری نمی‌کند. به عبارت دیگر، اگرچه ویتامین D برای حفظ سلامتی بدن ضروری است، اما یک درمان معجزه‌آسا برای اختلالات مرتبط با مغز به شمار نمی‌رود.
برخی مطالعات نشان داده‌اند که مواجهه با اشعه ماورای بنفش (UV) خورشید در برابر برخی‌ اختلالات عصبی مانند MS نقش حفاظتی دارد. به گفته محققان احتمالاً اشعه UV از طریق مسیری که به ویتامین D مرتبط نیست، این اثر مفید را اعمال می‌کند. البته لازم است در این مورد مطالعات بیشتری انجام شود.

www.novindiet.com


موضوعات مرتبط: تغذیه
برچسب‌ها: تغذیه بیماری ام اس پروانه های نارنجی ویتامین D

تاريخ : شنبه 24 خرداد 1399 | 13:26 | نویسنده : گیتا منصوری |

در مولتیپل اسکلروزیس (MS) یا بیماری ام‌اس بخش‌های از غلاف میلین که یک ماده چربی ضروری برای عملکرد سیستم عصبی است توسط سیستم ایمنی بدن از بین می‌رود و در نتیجه موجب ایجاد اختلال‌هایی در بدن می‌شود.

 به گفته کمیته پزشکان برای پزشکی مسئولانه، پس از گذشت یک دهه از ابتلا به ام اس، بیش از نیمی از بیماران مبتلا به این بیماری یا به شدت ناتوان می‌شوند، یا بستری شده و یا مجبور به استفاده از ویلچر می‌شوند.


از نظر بسیاری از متخصصان، علائم و پیشرفت بیماری ام اس با مصرف برخی غذاهای مناسب و حذف برخی دیگر، کاهش یافته و نشان می‌دهد که این تغییر در برنامه‌ی غذایی به بیماران ام‌اس کمک می‌کند تا کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند.
بیشتر بخوانید

 رژیم غذایی مناسب در بیماری ام اس
دکتر John A. Mcdougal، از متخصصان مشهور در زمینه تأثیر رژیم غذایی در پیشگیری از ابتلا به ام اس و عود آن و همچنین دکتر Roy Swank، متخصص اعصاب که تحقیقات گسترده‌ای را در اواخر دهه ۱۹۴۰ و ۱۹۵۰ انجام داد، معتقدند که داشتن یک رژیم غذایی کم‌چرب می‌تواند به بیماران مبتلا به ام اس کمک کند و روغن‌های حیوانی و گرمسیری علائم MS را بدتر می‌کنند. روغن گرمسیری شامل روغن نارگیل، هسته خرما یا روغن نخل هستند. این سه روغن مانند تمام چربی‌ها و روغن‌ها حاوی انواع مختلفی از اسیدهای چرب هستند؛ اما برخلاف روغن‌های گیاهی دیگر، حاوی مقدار زیادی اسیدهای چرب اشباع شده هستند. روغن نارگیل ۹۲٪، روغن هسته پالم ۸۲٪ و روغن پالم ۵۰٪ چربی اشباع شده دارد. متخصصان ام اس، امروزه رژیم غذایی کم‌چربی و پر فیبر را توصیه می‌کنند.

بهترین مواد غذایی برای مبتلایان به ام اس

غذاهای سرشار از ویتامین D
شیوع بیشتر MS در بیماران مبتلا به کمبود ویتامین D مشاهده می‌شود. منبع اصلی ویتامین D  نور مستقیم خورشید است. برای جلوگیری از پیشرفت و یا کند شدن بهبود این بیماری از مواد غذایی غنی‌شده با ویتامین D بیشتری بخورید و یا از مکمل ویتامین D استفاده کنید.

گوشت‌های بدون چربی
اگر می‌خواهید گوشت را به رژیم غذایی خود وارد کنید، مرغ‌های ارگانیک، بوقلمون یا قسمت‌های بدون چربی گوشت در حد اعتدال، انتخاب‌های خوبی هستند. دکتر روی سوانک و همچنین دکتر جان مک دوگال توصیه می‌کنند سطح چربی را زیر ۲۰ گرم در روز نگه دارید؛ زیرا تحقیقاتشان نشان می‌دهد دریافت بسیار کم چربی در رژیم غذایی می‌تواند پیشرفت بیماری را در برخی بیماران متوقف کند.

غلات کامل
خوردن غلات کامل به جای آرد تصفیه شده یا کیک‌های فرآوری شده باعث افزایش فیبر، حفظ قند خون پایدار، بهبود عادات سالم روده و کمک به رفع خستگی در MS می‌شود. جو، برنج قهوه‌ای و کینوآ نمونه‌های خوبی از غلات کامل و سبوس‌دار هستند که می‌توانید در رژیم غذایی خود بگنجانید.

میوه‌های تازه
یبوست در افراد مبتلا به ام اس دیده می‌شود. انواع میوه‌ها را برای دریافت فیبر بیشتر به منظور افزایش حرکت روده‌ها و جلوگیری از یبوست میل کنید. علاوه بر این، خوردن غذاهای کامل مانند میوه به جای قندهای تصفیه شده می‌تواند به تثبیت قند خون و مبارزه با خستگی نیز کمک کند. نکته‌ی دیگر این که میوه‌ها مخصوصاً میوه‌های قرمز و بنفش حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که با رادیکال‌های آزادی که ممکن است موجب تخریب میلین شوند، مبارزه می‌کنند.

سبزیجات
سبزیجات برگ سبز، اسفناج، کلم، کلم بروکلی، کلم برگ، مواد غذایی پُر فیبری هستند که به رفع یبوست کمک کرده و قند خون را تثبیت می‌کنند. یک رژیم غذایی لبریز از سبزیجات به حفظ وزن سالم و جلوگیری از بروز سایر بیماری‌های مزمن مانند دیابت و بیماری‌های قلبی عروقی کمک می‌کند. رژیم غذایی کم چرب و پر فیبری که توسط دکتر "روی سوانک" توصیه می‌شود با استفاده از سبزیجات و یک رژیم غذایی که اکثر آن را گیاهان تشکیل می‌دهد و چربی‌های حیوانی در آن بسیار کم است، محقق می‌شود.

ماهی‌های چرب
میزان مصرف ماهی‌های حاوی امگا ۳ مانند سالمون، ساردین، ماهی تن، ماهی قزل‌آلا و ماهی خال‌مخالی را افزایش دهید. آن‌ها اسیدهای چرب خوبی دارند که از التهاب جلوگیری می‌کنند و برای متعادل کردن رژیم غذایی ما که معمولاً از نظر اسیدهای چرب امگا ۶ بیشتر است، مفید هستند. عدم تعادل بیش از حد نسبت اسیدهای چرب امگا ۶ به امگا ۳ می‌تواند باعث فعال شدن بیش از حد سیستم ایمنی بدن شود و این یک معضل در مولتیپل اسکلروز است. البته از آنجایی که طب سنتی سردمزاجی را عامل ابتلا به ام اس می‌داند بهتر است هنگام تهیه‌ی ماهی از ادویه‌های گرم و خشک استفاده کنید و بعد از آن هم از مواد غذایی با طبع گرم مانند خرما و چای زنجبیل استفاده کنید.

روغن‌های گیاهی
به جای روغن‌های اشباع شده مانند کره یا روغن‌های قنادی از روغن زیتون، روغن شاهدانه یا روغن بذر کتان استفاده کنید. این روغن‌ها دارای چربی‌های اشباع‌نشده سالمی هستند که به کاهش کلسترول و کاهش التهاب کمک می‌کنند.

زردچوبه
مولتیپل اسکلروزیس نوعی بیماری است که باعث ایجاد التهاب و آسیب در مسیرهای عصبی می‌شود. خوردن غذاهایی که التهاب را متوقف می‌کنند می‌تواند به کاهش علائم بیماری‌ ام اس کمک کرده و احتمالاً از پیشرفت آن جلوگیری ‌کند. زردچوبه ادویه‌ای است که به دلیل داشتن عنصر کورکومین، با التهاب مبارزه می‌کند. در تحقیقی که در دانشگاه وندربیلت انجام شد، مشخص شد تزریق زردچوبه به موش‌ها باعث کاهش یا حذف علائم یک بیماری شبیه ام اس به نام بیماری EAE یا همان آنسفالومیلیت تجربی خود ایمن می‌شود.

آووکادو
آووکادو ماده غذایی دیگری است که خواص ضدالتهابی فراوانی دارد. فیتواسترول‌های آووکادو حاوی سرکوب کننده‌های التهاب هستند. آن‌ها همچنین منبع خوبی از چربی‌های اشباع نشده سالم هستند و می‌توانند به کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی کمک کنند. اگر در جایی زندگی می‌کنید که به آن دسترسی دارید، از مصرف آن غافل نشوید.

زنجبیل
در یک مطالعه در سال ۲۰۱۳، مشخص شد عصاره زنجبیل دارای ویژگی‌های ضد عصبی التهابی فوق‌العاده‌ای است. یک ریشه صاف و محکم آن را انتخاب کنید و یک یا دو قطعه از آن را به چای مورد علاقه‌تان اضافه کنید، یا آن را به سالاد و دسرتان اضافه کنید.

دانه کدو تنبل
بسیاری از افراد مبتلا به MS، از نظر میزان منیزیم دچار کمبود هستند که علاوه بر علائم دیگر می‌تواند منجر به بی‌حسی یا احساس سوزن سوزن شدن شود. تخمه کدو تنبل منبع خوبی از منیزیم است که حاوی حدود ۱۵۰ میلی‌گرم در هر وعده است. از منابع خوب دیگر منیزیم می‌توان به اسفناج، کنگر فرنگی و شکلات تلخ اشاره کرد. علاوه بر این، دانه‌هایی مثل تخمه کدو تنبل، تخم کتان و دانه چیا همچنین منابع خوبی از چربی‌های اشباع نشده هستند.

تخم‌مرغ
تخم‌مرغ حاوی ویتامین B۱۲ است که نقش مهمی در ساخت گلبول‌های قرمز، حفظ سیستم عصبی و تعدیل میلین دارد. ویتامین B۱۲ به طور طبیعی در محصولات حیوانی از جمله تخم‌مرغ، گوشت و مرغ مشاهده می‌شود. ویتامین B۱۲ در برخی از غلات غنی شده نیز یافت می‌شود گزارشات نشان می‌دهد افرادی که مبتلا به MS هستند، ویتامین B۱۲ کمی دارند، بنابراین دریافت مقدار کافی از این ویتامین از طریق رژیم غذایی مهم است.
 
بدترین غذاها در ام اس

چربی‌های اشباع شده
از غذاهایی که حاوی چربی‌های اشباع و ترانس زیادی هستند، پرهیز کنید. چربی‌های اشباع شده بیشتر از مواد غذایی با منشاء حیوانی به دست می‌آیند. بنابراین باید از مصرف چربی‌های حیوانی یا روغن‌های گرمسیری مانند نارگیل، هسته خرما یا روغن نخل اجتناب کرد.

الکل
الکل یک عامل پریشانی سیستم عصبی مرکزی است. طبق گزارش انجمن ملی ‌ام اس، مصرف الکل موجب بدتر شدن علائم عصبی مانند عدم تعادل و عدم هماهنگی در فرد مصرف‌کننده می‌شود. علاوه بر این، نوشیدن الکل می‌تواند با مصرف داروهای تجویزشده برای MS، اثر تداخلی و خطرناکی داشته باشد.

قند و شکر
از غذاهای سرشار از قند و شکر ساده خودداری کنید، زیرا آن‌ها به عدم تعادل قند خون و خستگی ناشی از MS کمک می‌کنند. علاوه بر این، از بین رفتن یا کم شدن تحرک در بیماران مبتلا به MS، می‌تواند منجر به افزایش وزن شود و مراقبت بر مصرف قند می‌تواند از بروز دیابت جلوگیری کند.

غلات تصفیه شده
از برنج سفید، سیب زمینی، نان سفید و تمام غلات تصفیه شده پرهیز کنید. غلات تصفیه شده در ناپایداری قند خون نقش دارند و خطر چاقی و دیابت را افزایش می‌دهند.

مونو سدیم گلوتامات
افزودنی غذایی منو سدیم گلوتامات (MSG) یکی از موادی است که می‌تواند آسیب بیشتری به غلاف میلین وارد کند بنابراین بیماران مبتلا به ام اس باید برچسب‌های غذایی را به دقت بخوانند و هنگام سفارش غذا بررسی کنند تا از مصرف هرگونه غذای حاوی MSG جلوگیری کنند.

لبنیات پرچرب
از مصرف مواد غذایی حاوی چربی‌های حیوانی و اشباع شده پرهیز کنید. برای حفظ رژیم غذایی کم چربی، یا محصولات لبنی کم‌چرب را انتخاب کنید یا محصولات لبنی را محدود کنید.

نمک
طبق تحقیقات انجام شده مصرف زیاد نمک با تشدید علائم MS مرتبط است. برای مصرف کمتر نمک در غذاها ادویه‌هایی مانند فلفل سیاه را جایگزین کنید. از تمام محصولات کنسرو شده که سدیم بسیار زیادی دارند، خودداری کنید و اگر مجبور به مصرف آن‌ها شدید، مواد غذایی موجود در آن را کاملاً بشویید تا از شر سدیم اضافی آن خلاص شوید.

کافئین
بیماران مبتلا به ام اس اغلب دچار مشکلات مربوط به مثانه و ادرار هستند. پرهیز از مصرف کافئین می‌تواند به مدیریت برخی از علائم مرتبط با مثانه و پیشگیری از تحریک آن کمک کند.

گلوتن
گندم، چاودار، جو و هر غذای تهیه شده با این غلات از جمله آرد سفید حاوی گلوتن است. برخی تحقیقات ارتباط بین بیماری مولتیپل اسکلروزیس و بیماری سلیاک (شرایطی که خوردن غذاهای حاوی گلوتن باعث آسیب به روده کوچک می‌شود) را مشاهده کرده‌اند. بنابراین بیماران مبتلا به MS باید آزمایش عدم تحمل گلوتن را انجام دهند و در صورت وجود مشکل از رژیم غذایی فاقد گلوتن استفاده کنند.


موضوعات مرتبط: تغذیه
برچسب‌ها: تغذیه بیماری ام اس پروانه های نارنجی

تاريخ : یک شنبه 18 خرداد 1399 | 13:37 | نویسنده : گیتا منصوری |

تغذیه در بیماران MS

تغذیه صحیح برای هر شخصی مهم است، اما استفاده از یک رژیم غذایی صحیح در بیماران مبتلا به ام اس از سایر افراد اهمیت بیشتری دارد. مطالعات نشان داده است که رژیم غذایی مناسب بویژه اگر در مراحل ابتدایی بیماری شروع شود باعث کند شدن سیر بیماری، کاهش علایم و میزان ناتوانی کلی در درازمدت می شود. از سوی دیگر با داشتن تغذیه صحیح می توان عوارض داروهای مصرفی متعددی که بیمار ناگزیر به مصرف آنهاست را به حداقل رساند.

وضعیت تغذیه در بیماران ام اس:

وضعیت تغذیه و عادات غذایی دربیماران مبتلا به ام اس به طور وسیع مطالعه و گزارش نشده است. برخی از مطالعات نشان داده اند که بسیاری از بیماران ام اس از سوء تغذیه رنج می برند. سوء تغذیه شرایطی است که درآن مواد مغذی کافی برای حفظ عملکرد سالم بدن وجود ندارد و در اثر رژیم غذایی نامناسب و ناکافی ایجاد می شود.

در بیماران ام اس سوء تغذیه با آسیب به سیستم ایمنی ارتباط دارد. سوء تغذیه بر عملکرد ذهنی، قدرت عضلات تنفسی و نقصان برخی مواد مغذی اثر می گذارد. این عوامل باعث تشدید علایم ام اس از قبیل ضعف عضلانی، خستگی و اسپاسم عضلانی می شود.

کاهش وزن و لاغری مفرط معمولا" در بیماران مبتلا به ام اس مشاهده می شود. اختلال در بلع، بی اشتهایی، خستگی، ضعف و مصرف داروها عوامل بروز کاهش وزن در بیماران مبتلا به ام اس می باشند.

از سوی دیگر اضافه وزن و چاقی نیز در بیماران مبتلا به ام اس گزارش شده است. استفاده از داروهای استروئیدی و ضد افسردگی، کم تحرکی و داشتن یک زندگی روزمره غیرفعال از عوامل بروز جاقی در بیماران می باشد. چاقی باعث بدتر شدن خستگی، افزایش بروز عوارضی مثل زخم فشاری، تشکیل لخته های خونی(ترومبوز) و بدتر شدن ناتوانی به وجود آمده ، می شود.

رژیم غذایی: یک عامل خطر برای ام اس

در مطالعات مختلف رژیم غذایی به عنوان یکی از عوامل خطر بروز ام اس و تشدید علایم آن معرفی شده است. در مطالعه ای که حدود 50 سال پیش در بیماران ام اس انجام شد، مصرف اسیدهای چرب اشباع شده بخصوص چربی های حیوانی به عنوان مهمترین عامل بروز و تشدیدکننده بیماری ام اس معرفی گردید. اسیدهای چرب اشباع، چربی هایی هستند که به طور معمول در دمای اتاق به شکل جامدند و معمولا" منشا حیوانی دارند و در موادی مثل گوشت های چربی دار، پوست مرغ، کره حیوانی، خامه، پنیرخامه ای، فراورده های حاوی شیرکامل وجود دارند. منابع گیاهی چربی های اشباع شامل روغن نارگیل، روغن خرما و کره کاکائو می باشد.

همچنین در برخی از مطالعات مصرف بیش از حد شکر و شیرینی جات، الکل، غذاهای گوشتی کبابی، مصرف قهوه و چای به عنوان عوامل بروز ام اس معرفی شده اند؛ اما هنوز مطالعه دقیقی برای تعیین تاثیر این غذاها بر بروز ام اس انجام نشده است.

مواد غذایی مفید در ام اس :

رژیم غذایی مناسب باعث کند شدن سیر بیماری و کاهش میزان ناتوانی کلی در درازمدت می شود. استفاده از رژیم غذایی مناسب در این بیماران باعث کاهش نشانه های شایع بیماری مثل یبوست، خستگی، افسردگی، ناتوانی درانجام فعالیت روزمره، اسپاسم و بی حسی می شود. در ادامه به برخی از مواد غذایی که درمطالعات اخیر به عنوان مواد غذایی مفید در کاهش علایم بیماری ام اس شناخته شده اند، اشاره می گردد.

- اسیدهای چرب غیراشباع بخصوص اسیدهای چرب امگا3 و امگا6 به عنوان یک عامل پیشگیری کننده از وقوع ام اس یا تشدید آن می باشد. اسیدهای چرب غیراشباع به عنوان یک جزء مهم در ساختن سیستم عصبی و میلین(غلاف دور رشته های عصبی که در ام اس دچار آسیب می شوند) می باشد؛ از سوی دیگر اسیدهای چرب غیراشباع به تنظیم فشارخون بدن کمک می کنند، باعث بهبود خونرسانی بخصوص خونرسانی از طریق عروق کوچک می شوند، از تجمع گلبول های قرمز جلوگیری می کنند و بر جذب ویتامین های محلول در چربی شامل ویتامین های A, D, E, K کمک میکنند.

منابع اسیدهای چرب غیراشباع شامل روغن های گیاهی از قبیل روغن زیتون، کانولا، آوکادو و مغزهای گیاهی شامل بادام، فندق و بادام زمینی می باشد.

چربی های امگا3 در ماهی های چربی دار شامل ماهی ماکرال، شاه ماهی، ساردین و سالمون می باشد. منابع گیاهی آن شامل دانه سویا، روغن کانولا، گردو و تخم کتان می باشد.

چربی های امگا6 در روغن دانه ها و مغزهای گیاهی مثل روغن کاژیره(کافیشه)، روغن آفتابگردان و روغن دانه کنجد وجود دارد.

- ویتامین D : نقش ویتامین D در بهبود علایم ام اس و پیشگیری از بروز بیماری در چندین مطالعه مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعات نشان می دهد افرادی که در معرض نور خورشید هستند و یا مواد غذایی سرشار از ویتامین D دریافت می کنند، کمتر به بیماری ام اس مبتلا می شوند. تغذیه صحیح برای هر شخصی مهم است، اما استفاده از یک رژیم غذایی صحیح در بیماران مبتلا به ام اس از سایر افراد اهمیت بیشتری دارد. مطالعات نشان داده است که رژیم غذایی مناسب بویژه اگر در مراحل ابتدایی بیماری شروع شود باعث کند شدن سیر بیماری، کاهش علایم و میزان ناتوانی کلی در درازمدت می شود. از سوی دیگر با داشتن تغذیه صحیح می توان عوارض داروهای مصرفی متعددی که بیمار ناگزیر به مصرف آنهاست را به حداقل رساند.


موضوعات مرتبط: تغذیه
برچسب‌ها: تغذیه بیماری ام اس پروانه های نارنجی

تاريخ : یک شنبه 18 خرداد 1399 | 13:32 | نویسنده : گیتا منصوری |
صفحه قبل 1 2 صفحه بعد
.: Weblog Themes By VatanSkin :.